I varmare länder har vegetabiliska oljor alltid utgjort en självklar del av kroppens välbefinnande.
Lokala växter och örter har pressats till olja som sedan använts vid hudvård och massage.
I det antika Grekland visste man tidigt att Olivoljan fick huden att bevara sin spänst och styrka.
I Västra Afrika har Sheasmör använts till att skydda huden och göra den mjuk. I Mellan- och Syd-amerika använde indianerna Jojobaolja och i Indien används Sesamolja till den regelbundna vården av hyn.
Vegetabiliska oljor utvinns ur råvaror från naturen - från växter och örter - som ex ur olika frön, frukter och nötter. De går att äta och används ofta också i matlagning, som exempelvis olivolja, rapsolja, solrosolja som pressas ur oliver, raps eller solrosor.
Vegetabiliska oljor är rika på näring och vitaminer och tas lätt upp av hud och kropp. De stimulerar huden att bygga upp en egen naturlig kondition. I motsats till mineraloljorna (paraffin, vaselin m fl) tillför de vegetabiliska oljorna huden både näring och vitaminer och ger kroppen dessutom livsnödvändiga fettsyror.
Aprikoskärnolja
Pressas ur nöten från Aprikoser, som innehåller 40-50 procent olja. Aprikoskärnoljan är en halvfet olja som absorberas bra och fördelar sig lätt på huden. Den är uppmjukande och särskilt lämplig för torr, känslig och mogen hud.
Arnicaolja
Utvinnes ur slåttergubbeblommor. Direkt efter plockning blandas blommorna med olivolja för extraktion. Arnicaolja är med andra ord en blandolja som har vegetabilisk olja som bas med tillsats av slåttergubbeblommor (jfr morotsolja). Oljan har anti-inflammatorisk effekt och värmande egenskaper.
Avocadoolja
Utvinnes ur Avocadons fruktkött. Räknas som en halvfet olja och innehåller många näringsrika ämnen som lecitin, karotin, D- och E-vitamin och pantotensyra. Avocadooljan är en mild, vitaminrik och närande olja som absorberas snabbt av huden. Mycket gott resultat på torr och narig hud.
Gurkörtsolja
- som fås ur de små fröna hos Gurkörten - är mycket rik (ca 20 %) på GLA dvs. gammalinolensyra, som i kroppen omvandlas till prostaglandiner. (Prostaglandiner gör att huden behåller sin smidighet och spänst. Brist på prostaglandiner kan göra att huden förlorar sin smidighet, tål solljuset sämre och blir torr och rynkig - med andra ord åldras snabbare.) Gurkörtsolja gör att huden blir mjukare och får mindre tendens till hudproblem som eksem och acne. Verkar fuktighetsbevarande och ökar cellernas syreupptagning och motståndskraft.
Johannesörtolja
Utvinnes ur toppskotten av johannesörten. Direkt efter plockning hackas de och blandas med olivolja för extraktion. Johannesörtsolja är med andra ord en blandolja som har vegetabilisk olja som bas med tillsats av johannesört (jfr morotsolja). Oljan har en djupröd färg och är bra vid reumatisk värk. Johannesörtsolja har en avslappnande och värmande effekt på muskler.
Jojobaolja
Pressas ur frön från Jojoba-busken och innehåller vaxaktiga ämnen, som ger huden ett utmärkt skydd. Oljan är mycket stabil mot oxidering och härsknar ej så lätt. Jojobaoljan binder ochså hudens fukt, gör huden sammetslen och har en naturlig solskyddsfaktor 4.
Olivolja
Är den mest kända av alla hudoljor. Den pressas ur oliver och finns i många olika kvaliteteter. För hudvård lämpar sig enbart den kallpressade Jungfru-olivoljan (virgin), som pressas vid 20-25 grader. Olivoljan är närande - den mjukgör och skyddar. Olivolja innehåller E-vitamin.
Rapsolja
Pressas ur Rapsfrön och har mycket goda egenskaper, inte minst vad gäller hudproblem som exempelvis eksem. Den läker eksem lika effektivt som cortison, men utan cortisonets biverkningar (forskningsresultat från ACO). Rapsoljan har också mycket goda mjukgörande egenskaper. Rapsolja innehåller E-vitamin.
Ricinolja
Utvinnes ur frön från Ricinväxten (som kan bli 5-10 meter hög). Oljan är en fet och tjockflytande olja, som inte härsknar så lätt och därför är mycket hållbar. Den innehåller upp till 75% ricinol-syra och absorberas långsamt av huden vilket är en viktig egenskap i ex rengörings-cremer, där det är viktigt att oljan inte sugs upp alltför snabbt.
Sesamolja
Utvinnes ur frön från Sesamörten och är en halvfet olja, som kan användas såväl till spädbarns-olja som till massageolja. Sesamoljan har många hudvårdande kvaliteter, bl a som sololja med solskyddsfaktor 2-3.
Sheasmör och sheasmörolja
Utvinnes ur en lillfingerstor nöt från Sheaträdet, som växer vilt i Västafrika. Sheasmör framställs genom att nötterna krossas och fettet pressas ut. Sedan Sheasmöret tillverkats tas de mättade fettsyrorna bort och resultatet blir Sheasmöroljan, som hör till de feta oljorna.
Det är ett mycket hudvänligt fett som har en bra läkande effekt på torr och eksem-artad hud, stimulerar cellernas nybildning och tillväxt. Är svagt infektions och inflammationshämmande. Skyddar huden mot solen (solskyddsfaktor 2-3) och har också en vattenbindande effekt som skyddar mot uttorkning.
Solrosolja
Solrosen kommer ursprungligen från Mexiko och fördes till Europa av spanjorerna på 1500-talet. Solrosfröna är rika på vitamin B1 och B2, niacin, järn, fosfor, kalium, svavel och proteiner. De skalade fröna består av 40-50% olja. Solrosoljan innehåller bl a linolsyra (= livsnödvändig fett-syra), vilket gör den till en s k "torr olja", som lätt absorberas av huden. Det är en förhållandevis E-vitaminrik olja (34 mg d-alfa-TE* per 100 gr). Solrosoljan hör till de torra oljorna.
Solrosen kommer ursprungligen från Mexiko och fördes till Europa av spanjorerna på 1500-talet. Solrosfröna är rika på vitamin B1 och B2, niacin, järn, fosfor, kalium, svavel och proteiner. De skalade fröna består av 40-50% olja. Solrosoljan innehåller bl a linolsyra (= livsnödvändig fett-syra), vilket gör den till en s k "torr olja", som lätt absorberas av huden. Det är en förhållandevis E-vitaminrik olja (34 mg d-alfa-TE* per 100 gr). Solrosoljan hör till de torra oljorna.
Tistelolja
Utvinnes ur Tistelfrön och innehåller hela 80% linolsyra. Det gör att den mycket lätt absorberas av huden. Den är tunnflytande och räknas till de torra oljorna.
Vetegroddsolja
Framställs ur vetegroddar, som innehåller 6-10% olja. Vetegroddsolja är mycket E-vitaminrik (ca 160 mg d-alfa-TE* per 100 gr) - en tesked vetegroddsolja täcker dagsbehovet av E-vitamin. Oljan innehåller också lecitin, steroler och karotin liksom en stor mängd fleromättade fettsyror såsom linol- och linolensyra. Vetegroddsolja är mycket närande, gör huden smidig och mjuk samt är en effektiv hjälp vid läkning av sår och eksem. Vetegroddsoljan hör till de mellanfeta oljorna.
Källa; Örtblomman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar